2016. január 20., szerda

Közösség

Mostanában foglalkoztat a gondolat, hogy vajon mikor lenne érdemes, esetleg szükségszerű közösségbe vinni a lányokat? Mert ugye ők ketten vannak. Azokat az egyedüli babákat érintő hatásokat, amit egyedüliként megtapasztal egy kisbaba úgy gondolom ők a testvér allando jelenléte által mar átélték. Gondolok itt például arra, hogy a tesó elveszi a játékot, a cumit, tudják azt, hogy milyen "megérinteni" egy masik babàt, hogyan kell viszonyulni hozzá, milyen az, amikor a szülői figyelem nem osztatlan. Ők érzelmileg kötődnek egymáshoz, nekik abszolút termeszetes a masik jelenléte, hiszen születésük óta nem is ismernek mást. Vajon hogyan lenne ez egy idegen közösségben, hasonló korú gyerekek között? Célszerű e nekem ezt idő elott ( ovi, bölcsi) próbál gatni? Tavasszal csaladi uszodai programot tervezek, de lehet, hogy jo lenne valami más is. 
Az anyukákkal való rendszeres találkozáshoz való hozzáállasom is kettős. Egyrészt jó lenne néha egy kis felnott társaság, de azert óckodom a hány kiló a gyerek, mit eszik, " lépegetünk e már" oda vissza kérdezgetésétől. 
Csaladi közösségben a gyerekek eddig nagyon jól teljesítettek, a ritkán látott unokatesók, nagynénik es egyéb rokonok jelenléte nem zavarja őket. ( ha nagy a tömeg időnként azert megijednek, kicsit sirdogálnak, de szerintem ez teljesen termeszetes). 
Kinek mi a véleménye, tapasztalata errol? 

5 megjegyzés:

  1. En ugy erzem, Anginak nagyon kell a tarsasag, mert nem csak tesoja nincs meg, de a csaladban, barati tarsasagban sincs hasonlo koru gyerek. Szoval nalunk marad az idegen kozosseg, mas lehetoseg sincs nagyon.
    Nalatok szerencsesebb a helyzet pont azert, amit leirtal. Szamomra elkepzelhetetlen, hogy Angi ne obegasson akar a reg latott nagyi lattan. Szerintem viszont akarhogy is van, mindenkepp hasznos a kozosseg, hiszen kesobb is majd fontos lesz, hogy tudjanak nyitni masok fele. Szukseguk lesz baratokra, meg az sem biztos, hogy egy suliba/osztalyba kerulnek, szoval szerintem hasznos lehet, ha megismerkednek masfele impulzusokkal is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. szerintem fontos és hasznos a más impulzus, ugyanúgy, mintha nem lennének ketten - egymást amúgy is túl jól ismerik, fontos, hogy másokhoz is megtanuljanak alkalmazkodni.
      az anyákkal barátkozástól én személy szerint nagyon szenvedek:)

      Törlés
  2. Keresztlányaim ikrek, nem kapnak semmiféle más impulzust az otthoniakon kívül (nem járnak el sehova, se kirándulás, se bábszinház, SEMMI), egyedül az oviban van valamiféle... de ott is inkább egymással játszanak. Nem nyitnak mások felé, nincsenek barátaik az oviban. Ők ikrek, és oké, hogy egymással tudnak játszani, de annyira elmélyül az iker-kapcsolat, hogy nem tudnak másokat maguk közé beengedni. Persze vannak kivételek.
    Úgyh én azt mondom, sztem fontos, hogy máshova is vidd őket, idegen környezetbe.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon jó, hogy ezt leírtad. Az elmélyült iker kapcsolat szuper dolog, de nem szeretném ha kizárólagosan egymással barátkoznának.
      Most 10 hónaposak a lányok. Hova tudom vinni őket szerinted, ami az ő kis világuknak is megfelel, ahol jól érezhetik magukat más babákkal?
      Köszönöm!

      Törlés
    2. Általában a helyi művelődési házakban, iskolákban szokott lenni foglalkozás, ringató, torna, vagy csak sima baba-mama klub néven futnak ezek. Kerekítő foglalkozás (mondókás-éneklős), tornafoglalkozás, ilyesmik.

      Törlés